slice

Tyrwään Seudun Zetoristit – Sätkätystä jo vuodesta 2006

Ostin tämän toisen Zetorini Tšekeistä koko tarkkaan vuosi sitten. Se saapui meille kotipihaan edeltäjänsä tavoin pakettiauton takaosassa, tosin tällä kertaa päiväsaikaan kun edellinen tuli keskellä yötä.

Toki tämäkin traktori oli jo tullessaan täysin ajokuntoinen, eikä sille oikein mitään täällä päässä sitten heti siltä istumalta tehty, paitsi tietysti kovaa ajoa ja ihailua. Nyt kuitenkin on tullut ajankohtaiseksi aloittaa kunnostusprojekti, ja se päätettiin aloittaa tästä jälkimmäisenä tulleesta, kun se tuossa meidän pihassamme valmiiksi ulkona oli.  Viime elokuulla se mystisesti otti ja sammui omia aikojaan, ensin perin huonosti käytyään. Sen suuremmalti tutkimatta jätimme sen sitten niille sijoilleen. Tosin, ei meillä sille oikein muutakaan paikkaa ollut, koska ”Zetori-verstas” eli latomme oli jo täynnä traktoreita ja autotalli ei ollut vielä silloin siinä kunnossa että sinne olisi voinut Zetkan viedä. Kunnes sitten autotalli valmistui ja innostus kunnostamisen alkamiseen yltyi...

Tästä kaikki alkoi.

Lunta päällä noin metri, ja ennen kuin pystyi alkamaan edes suunnittelemaan Zetorin kunnostamista, piti se saada arvoiseensa paikkaan autotalliin. Vaarin ja Fiatin suosiollisella avustuksella Zetka saatiin talliin ja se saikin sitten jäädä lähes kolmeksi viikkoa sulamaan.

Aloittaminen on tunnetusti aina vaikein osa urakkaa. Viimein sitten menimme Jannen kanssa talliin ja aloitimme purkamisen. Tämä oli todella hauskaa ja antoisaa! Enimmäkseen haluan hoidella itse tätä ensimmäistä omaa projektiani ja sen kunnostamista, mutta Janne oli monessa kohtaa hyväksi avuksi – joko neuvomalla tai näyttämällä. Oli hienoa päästä purkamaan osia Zetoristani, kun tiesin että pian se on jo maalauskunnossa ja sitten jälleen ajokunnossa. Josko tämän sitten saisi myös rekisteröityä…

Tšekki-pojat olivat tehneet melkoisia virityksiä ja kötöstyksiä, mitä osien, jousien ja johtojen kiinnityksiin tulee. Monessa kohtaa saman osan kiinnittämiseen oli käytetty eripuolella traktoria erikokoisia pultteja ja muttereita, tai jossain kohtaa oli joku osa saatettu korvata vaikka rautalangalla tai paalinnarulla. Kaikille osille emme edes löytäneet järkeenkäypää selitystä, mikä se oli tai mihin sitä oli käytetty. Vai mitä te ehdottaisitte käyttötarkoitukseksi kuvissa näkyville tapeille? Ehdotuksia otetaan vastaan.

Tarkoitus on ihan ensin, ennen tämän suurempaa osien purkamista, laittaa Zetori vielä käymään ja tutkia mikä mahdollisesti aikaansai sen, että tämä kaunotar hyytyi omia aikojaan pihalle viime kesänä. Sillä sijallaan se saikin olla vähän liian pitkään, puoli vuotta, ennen kuin se sitten viimein lumihangesta talliin siirrettiin. Minä olen kyllä ihan varma, että Zetori lähtee laakista käymään kun sen aika tulee, mutta Janne on kuulemma eri mieltä. Pitäisiköhän ihan lyödä veto, miten asian kanssa käy?

Seurailkaahan asian edistymistä näiltä sivuilta!