slice

Tyrwään Seudun Zetoristit – Sätkätystä jo vuodesta 2006

Alfamerin kustantamassa, Vesa ja Marjatta Rohilan juuri ilmestyneessä Zetor Suomessa -kirjassa kerrotaan Zetor 25 ja Super -traktoreiden ohella myös muista merkin malleista. Sivuilla jyrryyttelevät muiden muassa kuusikymmentäluvun 2011, 3011, 4011 tai 4712, uhkeat Crystalit, 7-9 ja 10-sarjan koneet, järeät ZTS:t, vauraat Tri Starit, pyöreämuotoiset Visionit ja monet muut merkin mallit, nelivetoja unohtamatta. Zetor Suomessa -kirjasta löytyy lisäksi tarinaa merkin ympärillä touhuavista harrastajista ja harrastekerhoista, samoin tapahtumista. Mukaan ovat päässeet  myös monet tämän ajan Zetoristit ja kerhot.

Zätkättävässä teoksessa piisaa asiallista asiaa, mutta ei kovin ryppyotsaisesti. Sivuilla nähdään Väinö Linna kyntämässä ja välillä poiketaan Zetor-ravintolassa tai pyöritetään klapikonetta K-mallin koneella. Kevyemmän tavaran ystäville tarjotaan Zetor-pakinaa ja Zetor-salaattia kulhon täydeltä.

Kirjan tekijät kuvailevat kirjan syntymisprosessia ahkeruutta vaativaksi, mutta erittäin antoisaksi. Lukuisia työtunteja on aiheen parissa kulunut, mutta se on kannattanut. Vesa ja Marjatta Rohilan mukaan zetoristit ympäri Suomen ovat auttaneet ja kannustaneet heitä kirjan teossa monin tavoin. Koskaan ei ole kielletty kuvaamasta eikä lyöty luuria korvaan.

Uusien väriotosten ohella kirjasta löytyy paljon mielenkiintoisia, vanhoja mustavalkokuvia Zetoreista. Kiitos kuuluu Elinkeinoelämän Keskusarkistolle, joka on taltioinut arvokkaat Hankkijan arkistot jälkipolville. Sieltä ovat löytyneet esimerkiksi Zetor Superiin sovitetun Temmes-kaivurin kuva tai otos Zetor 25:n puukaasuversiosta.