slice

Tyrwään Seudun Zetoristit – Sätkätystä jo vuodesta 2006

Kalle Poussa on Zetoristien uusi puheenjohtaja


Kolme vuotta eli kerhon perustamisesta lähtien Tyrvään seudun Zetoristien puheenjohtajana toiminut Jari Partala jätti tehtävät Kalle Poussalle.

Mouhijärveläissyntyinen Kalle tutustui ensimmäisen kerran tsekkitraktoriin 11-vuotiaana, kun kansakoulunopettajana toiminut isä toi uutuuttaan kiiltelevän pelin Tampereelta Vesuntiin. Tosimiehen tapaan hän ei muistanut varoittaa kotiväkeä ostoksesta, vaan aikeet paljastuivat vasta kun Zetori säksätti pihassa.

Vaimoväki ei ollut järin tyytyväinen, mutta Zetor sai jäädä, eikä emäntäkään taloa jättänyt, vaikka uhkasi ettei samaan pihaan mahdu sekä emäntää että Zetoria.

Zetorin ajaminen jäi pitkälti Kallen tehtäväksi. Pojalla oli mittaa juuri sen verran, että kurottamalla yletti polkimiin. Parhaana päivänä naapurin isäntä kisoi ojan pohjalle valuneen Zetorin kolme kertaa ylös.

- Isä oli käskenyt äetsää tarkasti. Minähän äestin, liiankin kanssa.

Zetor on Kallellekin enää vain nostalginen kulkuväline, töitä arvokoneilla ei enää tehdä. Zetorin seurana tallissa on muutama muukin vanha työkone.

– Muut voin myydä pois, mutta Zetorista luovun viimeisenä. Sen jälkeen en ole enää zetoristi.

 

Nina Mäkinen kerhon johtokuntaan

Puheenjohtajan vaihdos tapahtui seuran vuosikokouksessa Rudolfin keitaalla. Kokouksessa tehtiin muutakin historiaa. Tiettävästi tyrvääläiset valitsivat ensimmäisenä alan kerhon johtokuntaan naisjäsenen.

Pälkäneläinen Nina Mäkinen on kahden Zetor 15 omistaja. Hän on myös ensimmäinen suomalainen, jolla on rekisteröity Zetor 15.

– Katsastusasemalla kaikki muu toiminta seisahtui, kun inssit syynäsivät Tsekeistä hankkimaani vuoden 1949 mallin Zetoria. Rekisteröinti oli lopulta helppo juttu.

Hallitukseen valittiin Ninan lisäksi Aimo Mäkinen, Erkki Mäkinen, Tero Honkamäki, Markku Ojala, Jukka Leppäniemi, Ari ja Vesa Haapaniemi sekä Jukka Mahnala.