slice

Tyrwään Seudun Zetoristit – Sätkätystä jo vuodesta 2006

16.2 klo 07.30 Zetoristien etukomennuskunta oli jälleen Ojalan Markulla ja lähdössä kohti pohjanmaata. Tällä hetkellä kerholaisten joukoissa entisöidään useampaa traktoria ja varaosia tarvitaan, niinpä päätimme yhdistää huvin ja hyödyn. Matkakohteemme oli Moto-Check Närpiössä. Postin ja puhelimen välityksellä vara-osia oli jokainen tilannut aiemminkin, mutta esim. allekirjoittanut ei ollut aiemmin paikalla käynyt, saati tavannut omistajaa Bengt Erik Bengseniä. Bengt Erik on toiminut Zetorin huoltomiehenä ja omistaa edelleen korjaamon, jonka yhteydessä on myöskin varaosavarasto.

Uusi sylinterikansi Zetor 25
Uusi sylinterinkansi

Suomi on vanhojen Zetorien entisöinnissä Euroopan ykkösmaa, mutta muuallakin heräillään, mm. Puolassa ja Irlannissa on Zetor löydetty. Bengtseniltä kysellään varaosia ympäri eurooppaa. Kielitaitonsa ja suhteidensa avulla hän on saanut uustuotantoon lukuisia vanhojen Zetorien osia mm. sylinterikansia, nostolaitteen kansia ja starttimoottorin ankkureita. Juuri niitä osia, joista on ollut huutava pula ja käytettyjen hinnatkin pilvissä. Saimme päivän aikana mittavan tietopaketin Zetor 25 traktorista, historiasta, remontoinnista ja varaosista.

Vasemmalta Bengt Erik Bengsen ja Markku Ojala


Tämä maa on täynnä toinen toistaan parempia Zetor tietäjiä, mutta nyt sain kuunnella henkilöä, joka selvästi tiesi mistä puhui. Kokemus ja ammattitaito puhuivat puolestaan. Kun varaosatarpeet olivat kasassa ja vielä ne viime hetken herätteetkin oli kotiinlähdön aika. Zetor porukka kun tunnetusti on kulttuuriväkeä, niin sekin puoli matkalla hoidettiin. Niinpä poikkesimme myös Stella Polaris muistomerkillä.

Vasemmalta Erkki Mäkinen, Jari Partala, Markku Ojala. Kameraa hoiteli Jukka Leppäniemi.

 

Kiitokset vieraanvaraisuudesta Bengt Erikille ja vaimolle Nornäsiin!

Jari Partala