slice

Tyrwään Seudun Zetoristit – Sätkätystä jo vuodesta 2006

Ei mennyt hukkaan Zetoristien syksyinen maamoottorin ihmettelyreissu. Pitkin hampain Punkalaitumen "mestari" suostui myymään Wickströmin, yhden aarteistaan. Moottori on täydellisesti korjattu. Käyttäjäkurssi suoritettiin paikan päällä, kiitettävin arvosanoin. Opimme mm. kuinka "häkäruuvia" väännetään ja miten käynnistinkammesta kuuluu pyöräyttää... Niinpä moottori nostettiin kärryille ja siirrettiin Tyrväälle.

 

 

Ensimmäisenä oli mietittävä miten tulevaisuudessa moottoria liikuttelisimme. 600 kg:n möltti on hieman raskas Zetor 25.n nostolaitteissa, vaikkakin ne vankat ja erittäin nostokykyiset ovatkin. Tulimme siihen tulokseen, että moottorilla olisi oltava oma kiinteä kärry, johon se olisi asennettuna ja olisi näin ollen helposti liikuteltavissa.

Prototyypin suunnittelu- ja valmistyön annoimme Tyrvään Huhtaniituntiellä sijaitsevalle Zetoristien maamoottoriosaston suunnittelutiimille. Vetosilmukan, sekä seisontajalkojen suunnittelu ja teko annettiin Urjalassa luotettavaksi todetulle konepajalle. Sen vetolujuus- ja hitsausluokitukset läpäisevät Zetoristien ankarimmatkin laatuvaatimukset. Aihioiksi olimme hankkineet kuorma-auton etuakselin, sekä kasan erilaista u-palkkia ym. rautatavaraa. Vaatimuksena oli saada erittäin vankka, matala ja notkeasti liikkuva kärry. Moottorin pitäisi sopia siihen prikulleen.

 

 

Maaliskuun alussa suunnitteluosastolta ilmoitettiin, että tilaamamme tuote olisi valmiina. Yllätys oli melkoinen kun emme saaneetkaan prototyyppiä. Se olikin jo valmis kärry. Lähemmin sitä tarkasteltuamme huomasimme, että konstruktion eri osat olivat millintarkasti sovitettu ja liitetty toisiinsa. Varmemmaksi vakuudeksi liitoskohtiin oli laitettu puikkohitsausmenetelmällä sulaa metallia. Värivalintakin näytti onnistuneelta.

 

 

Tehtäväksemme jäikin laittaa kärry Zetorin perään ja sovittaa moottori siihen. Moottori sopi täsmälleen kärryissä olevan palkiston uriin. Wickström kiinnitettiin puurungostaan "henkseleillä" kärryyn. Moottorikin tuli koekäytettyä ja "häkäruuvin" toiminta testattua.

 

 

Tämä voimakaksikko, Zetor ja Wickström tullaan näkemään ensi kesänä erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa!