slice

Tyrwään Seudun Zetoristit – Sätkätystä jo vuodesta 2006

Erkin kotiin ostettiin uusi Zetor 25 K, syksyllä 1955. Isä oli tullut Tampereelta uudella Zetorilla, nostolaitteissa 2x 13" Hydrein aurat. Vuodet vierivät ja Zetorilla tehtiin maalaistalon työt. Akun tullessa tiensä päähän Zetor käynnistettiin lämpöisenä veivillä ja kylmänä "mäkistartilla" navetan siltaa alas.

 

 

Keväällä 1962 Erkkikin oli jo sen kokoinen , että sai traktorilla ajella. Raskaan jyrsimen edessä  traktorista otettiin huipputehot. Moottori oli hikoillut öljyä ja kerännyt ympärilleen melkoisen kerroksen pölyn ja öljyn seosta. Kesken ajon Zetor syttyi yllättäen tuleen. Erkki ei kuitenkaan toimettomana seurannut vaan kipaisi lapion ja heitteli pellosta multaa Zetorin konetilaan kunnes tuli sammui. Tuohon päättyi Erkin Zetoristin ura, toistaiseksi… Samaisena keväänä Zetor vaihdettiin Levonrannassa Majoriin.

 

 

Kipinä tsekkiläisestä "tsäkättäjästä" oli kuitenkin jäänyt. Etenkin kun sitä ei tarvitsisi enää pellolla ohjailla. Silmä tarkkana oli seurattu ilmoituksia ja kuusenalustoja josko sellainen löytyisi. Aurasta samanlainen ns."välimallin" K vuodelta -55 sitten vihdoin löytyi. Ensimmäisiä vihreitä K-mallin Zetoreita. Kaasuvipu vielä pystyssä, vanteet ja nokkamaski saattaneet olla valkoiset. Kaupat syntyivät jo puhelimessa. Malttamattomina Zetor ja sen ylpeä omistaja odottelevat kevättä ja pääsyä taas tosi toimiin. Restaurointia ja sitten Zetoristien matkaan…