slice

Tyrwään Seudun Zetoristit – Sätkätystä jo vuodesta 2006

26.11 olimme latolöydön omistajan kanssa kuuntelemassa miten 40 vuotta ladossa huilannut idän ihme "sätkättää". Jos asian oikein ymmärsin, nesteiden vaihdon ja polttoaine-aine puolen puhdistuksen jälkeen, ainoa este käynnistymiselle oli ollut syöttöpumpun toinen elementti, joka oli jumissa. Se kun oli saatu liikkeelle oli Zetor käynnistynyt startista.

 

 

Niin, kone käynnistettiin ja nöyrästi lähti. Musiikkia korville oli käyntiääni. Hehkut toimivat, lataus ja mittarit toimivat osa valoistakin oli kunnossa. Lämpösenäkin tyhjäkäynnillä öljynpaineet olivat 2-3kg.n välissä.

Ja sitten koeajolle. Vaihteet menivät notkeasti ja täsmällisesti päälle. Ohjaus oli kevyt, jarrutkin toimivat. Moottori totteli eri kierrosalueita täsmällisesti. Tällä Zetorilla ei ole paljon aikoinaan keritty töitä tehdä. Sen verran jämäkkä oli tuntuma ja kertoohan n. 40 vuoden ladossa huilaaminenkin jo jotain työvuosista, kun peli on vm. 1954.

 

 

Erinomaista on se, kun traktori on ollut suojassa. Vesisateet, tuulet ja tuiskut eivät ole päässeet koneen sisään, siksi pitkän seisomisenkaan jälkeen mikään ei ole jumissa. Ajatella, jos olisi ollut 40 vuotta kuusen alla?

 

 

Parasta tietysti oli, kun saimme seurata omistajan ensiajoa 40 vuoden jälkeen. Selvästi ilmeestä alkaa löytyä sitä oikean Zetor-miehen ylpeyttä. No selväähän tietysti on, Valtrat ja Jontikat tulevat ja menevät, mutta Zetor on ja pysyy. Tätä ei rahalla myydä…

 


 

J. Partala