slice

Tyrwään Seudun Zetoristit – Sätkätystä jo vuodesta 2006

Syvä hartaus valtaa mielen, kun etsii vastausta, mikä ajaa tämän ajan kahta Suomen merkittävintä maakuntaa yhteisiin harrastuksiin. Kysymyksessä on toki aivan poikkeuksellinen harrastamisen kohde, mikä kuitenkin liittyy kummankin maakunnan vuosisataiseen elämän ja työn ylläpitäjään, maatalouteen, ja sen legendaarisimpaan työjuhtaan sitten Suomen hevosen, tshekkiläisvalmisteiseen Zetor-traktoriin.

 

-Jos on kummassakin maakunnassa, mukaan lukien Pirkanmaa-Satakunta, kuin hajalle silvottu kokonainen Pohjanmaa, omat valtavirtansa Kokemäenjoki ja Kyrönjoki, niin yhdistää toki molempia seutuja vankasti vanha Turun piispanistuin menneiltä vuosisadoilta. Kokemäenjoen rantamilta löytyy kosolti vanhoja historiallisia, kansansa hengellisen elämän turvana ja tukena vieläkin toimivia järeitä kivikirkkoja, kuten tuo tuhottu ja uudelleen loistoonsa palautettu Tyrwään kivikirkko, Sastamalan vanha kirkko ja monet muut ajan saatossa säätyneet hiljentymispaikat. Kyrönjoelta löytyy tuo seitsemänsataa vuotta vanha Isonkyrön vanha kirkko.

 

-Onko kirkolla ollut merkitystä siihen, että kahden jokivarren asukkaista on pitkien aikojen erossaolon jälkeen löytynyt niin paljon ajatusten yhdensuuntaisuutta muuten aikanaan harvenneesta kanssakäymisestä, että uusi yhteiselo on saamassa uutta tuulta toimintaan, jopa sen kerhoilun kautta, mikä vaalii jo yli viisi vuosikymmentä sitten maakuntien pelloilla yleisesti esiintynyttä traktorimerkkiä. Toimintahan alkaa jostakin hyvin pienestäkin "kipinästä", mutta miten suureksi kaikki harrastus jaksaa kasvaa, riippuu tekijöistä, johon meidän jokaisen, jo hengessäänkin nostalgiaa ylistävän, on syytä olla valmiita osallistumaan. Siitä huolimatta, onko sitä Zetoria itsellä, vai ei.

 

-Moni mahdollinen vierailija kavahtaa yleensä riistäviä pääsymaksuja. Onhan se kirjoittajallekin todellinen uutinen, että Roismalan tapahtumaan pääsee portilta virallisesti "pommilla", kunhan nyt kartuttaa kassaa kahvin ja pikku purtavan kautta. Zetoristit tarjoavat valtakunnan halvinta, mutta varmasti laadukkainta kokoperheen viikonlopun kisamielistä huippuviihdettä koneineen, hevosineen ja kaikkine muine toimintoineen. Ja kaiken toiminnan pontimena on tyytyväiset vieraat kaikesta näkemästään ja kuulemastaan. Kaiken lisäksi tapahtumien vastavuoroisuus on niin lähellä toisiaan, että ellei ensimmäiseen ehdi, toinen on kohta tarjolla.

 

-Silloin, kun kisataan Zetor-kynnön MM-sijoituksista, voidaan varautua näkemään kovanluokan osaamista perinteisillä 1950-luvun auroilla, joiden jälki kertoo muokkauksen perusteellisesta muutoksesta tämänpäivän muokkauksessa. Puoli vuosisataa sitten kyntömies jätti peltoon lumen alle käännetyn maan, jonka pinta kertoi sydämen palosta siihen peltoon, joka seuraavana vuotena olisi antava kylväjälleen ja hänen perheelleen riittävän toimeentulon.

 

-Ja aivan erityisesti! Terveiset mestarikyntäjä Kalle Aallolle ja sille punaisissa haalareissa puuhanneelle nuorelle "mittamestarille", joka nettikuvassa epäilee kahta pohjalaista kääkkää, kun isä-kyntäjä veivaa auroja lopetukseen! Nuoren miehen nimi vain jäi seuraavaan kertaan kysyttäväksi.

 

Our website is protected by DMC Firewall!